Om Grennaskolans Föredettingförening

Året var 1963. På ett torg i Washington DC höll Martin Luther King ett tal som började ”I have a dream”. Ungefär samtidigt, vid ett annat (fast lite mindre) torg i Gränna föddes en annan dröm: Drömmen om Grennaskolan – en internationell skola som skulle präglas av respekt och samhörighet.

Två år efter skolstarten fick Grennaskolan, eller Grännaskolan, som det stavades på den tiden, sin första student, Katarina Heedman som examinerades den 14 december 1965. Rektor vid den tiden och fram till 1972 hette Sten Sarborn, och samme man instiftade 1966 Grännaskolans Före Detting Förening (ja, de stavade det så). Idén med föreningen var att ”främja gott kamratskap, förena medlemmarna med band av vänskap samt verka för Grennaskolans bevarande och utveckling”.

Att drömmen om Grennaskolan blev sanning, det vet vi ju idag. Men vad man nog inte visste vid tiden det begav sig var att Föredettingföreningen skulle bli ett bestående bevis på den Grennaskoleanda som genom åren skapas på skolan och ett levande nätverk av alla de elever som tagit studenten på Grennaskolan.

Idag är vi en ideell förening som består av drygt 3300 Föredettingar, från 52 årskullar som finns i 49 länder världen över. Grennaskolans Föredettingförening handlar om glädje, vänskap och stolthet – det vi kallar Grennaskoleandan. Det handlar om vännerna från Grennaskolan som är vänner för livet, och kanske längre än så. . .

Läs våra stadgar här: http://fdgrennaskolan.com/stadgar/